Ga verder naar Hoogveldt Makelaardij

Voorpagina | Assurantiƫn | Vastgoedmanagement | Makelaardij

 

 

Gouden handdruk

Bij ontslag heeft een ex-werknemer vaak recht op een financiële schadeloosstelling.

Deze schadeloosstelling wordt ook wel 'gouden handdruk' genoemd en wordt uitgekeerd ter vervanging van zogenaamd gederfd of te derven loon. Het bedrag van de gouden handdruk vervangt het inkomen dat de werknemer zal gaan missen. De werkgever betaalt de vergoeding omdat de ontslagen werknemer tijdelijk werkloos wordt of een nieuwe baan aanvaardt met een minder hoog salaris. Ook kan er sprake zijn van een vergoeding als gevolg van pensioenschade.

Wanneer men als werknemer ontslag krijgt als gevolg van een reorganisatie of een arbeidsconflict dan heeft dat allerlei persoonlijke, financiële en wettelijke gevolgen. In sommige gevallen krijgt men van een (ex)werkgever een gouden handdruk mee ter compensatie van inkomensschade, materiële schade en pensioenschade.

Het ontvangen van een vergoeding bij dienstverlating, een gouden handdruk, gaat meestal gepaard met emoties en onzekerheden. Hoe ziet de financiële toekomst eruit na het beëindigen van het dienstverband? Wat zijn de fiscale gevolgen? En wat is, als de hoogte van de gouden handdruk eenmaal bepaald is, de beste manier om het bedrag dat men in handen krijgt, te bestemmen.

Vanwege de fiscale regelgeving is er slechts een aantal mogelijkheden waarop een gouden handdruk aan u uitgekeerd kan worden, namelijk:

  • direct uitbetalen en direct afrekenen met de fiscus;
  • de gouden handdruk benutten voor de oprichting van een stamrecht B.V., belastingheffing wordt uitgesteld;
  • aankoop van een periodieke uitkering (direct ingaande of uitgestelde lijfrente), belastingheffing wordt uitgesteld.

De keuze die voor de klant het meest geschikt is, hangt af van de persoonlijke situatie. Men kan een gouden handdruk in één keer op uw rekening laten storten en meteen afrekenen met de fiscus. Maar er bestaat ook de mogelijkheid een stamrechtverzekering te sluiten. Men betaalt dan pas inkomstenbelasting als de verzekering tot uitkering komt.

Indien men ervoor kiest de gouden handdruk te benutten voor een stamrechtverzekering dan heeft men de mogelijkheid de gouden handdruk te gebruiken voor een direct ingaande periodieke uitkering, waarbij de uitkering meteen van start gaat. Maar men kan er ook voor kiezen het bedrag van de gouden handdruk te beleggen en verder te laten aangroeien waarna alsnog een periodieke uitkering moet worden aangekocht.